Siirry sisältöön

Taidepesulan taiteilijoita mukana Hei muuten -sarjakuvakirjahankkeessa

28.3.2024 Uutiset

Vaalijalan osaamis- ja tukikeskuksen Taidepesulan taiteilijoiden Olli Kannisen, Maija Mötön ja Elias Pylvänäisen sarjakuvakirjat julkaistiin osana Hei muuten -sarjakuvakirjasarjaa. Kirjasarjan julkistus oli Tampereella 22.3.2024, Tampere kuplii – sarjakuvafestivaalien yhteydessä. Sarjaan kuuluu kahdeksan Pieksämäellä, Helsingissä ja Porvoossa tuetuissa taidestudioissa työskentelevän taiteilijan sarjakuvakirjaa. Otteita Hei muuten -sarjakuvista on näytillä Pieksämäellä Poleenin kirjastossa 26.3.–12.4.2024.

Värikäs mieshahmo ratsastaa hevosella. Miehen puhekuplisa lukee "Hop hop laukkaava kuolema, haluan joutua ajoissa. Rahalla saan aseita ammuksia ruokaa itselle ja karjalle". Kuvan alareunassa lukee "Olen Villin lännen Cawboy Laukkaava kuolema. Tässä on tärkeä ratsuni Salamakiitäjä. Olemme matkalla tappajan asemalle. Siellä on iso matkarahakassa joka on konnarilla. Matkustajatkaan ja kuljettaja tuskin ovat tyhjätaskuja."
Ote Oli Kannisen sarjakuvakirjasta Cowboy Laukkaavan Kuoleman rötökset ja Kaatopaikka lammen pohjassa

Taiteilijoiden työskentelyä mentoroi kahden vuoden ajan sarjakuvapiirtäjä ja kuvataidekasvattaja Miissa Rantanen.Rantasen ideoiman sarjakuvahankkeen lähtökohtana on ollut tarve kohdentaa katsetta taidekentän reunoille, jossa sarjakuva voi olla muutakin, kuin mihin on yleisesti totuttu. Taidepesulan ohjaajan Venla Väisäsen mukaan taiteilijoilla voi olla vaikeuksia omien töiden markkinoinnissa ja esille tuomisessa.

– Miissa on katsellut tilannetta sarjakuvagenren puolelta, ja todennut, että siellä hyvin vähän näkyy meidän erityistä tukea tarvitsevia taiteilijoita. Taiteilija voi tehdä taidetta ammattimaisesti, mutta julkaisuihin, näyttelyiden rakentamiseen ja teosten markkinointiin hän voi tarvita tukea, Väisänen sanoo.

Väisäsen mukaan sarjakuvahankkeen merkitys Taidepesulalle, sekä erityistä tukea tarvitsevien taiteilijoiden näkyvyydelle sarjakuvagenressä onkin ollut suuri.

Taidepesula on Etelä-Savon hyvinvointialue Eloisan Vaalijalan toiminnallisen kuntoutuksen yksikkö, joka tarjoaa tukea taiteen tekemiseen erityistä tukea tarvitseville taiteilijoille.

Oranssisilmäinen apinahahmo on takertuneena punaruskearunkoiseen puuhun ja tuijottaa. Taustalla kaksi apinahahmoa, jotka tuijottavat myös. Kuvassa lukee Hei kaverit kattokaa mikä tuolla on.
Ote Maija Mötön sarjakuvakirjasta Rakkaustarina.

Eläinhahmoja ja villin lännen toimintaa

Vaalijalan taiteilijoiden teokset sarjassa ovat Maija Mötön Rakkausretki, Olli Kannisen Cowboy Laukkaavan Kuoleman rötökset ja Kaatopaikka lammen pohjassa, sekä Elias Pylvänäisen Pekan elämää.

Mötön sarjakuvakirjan eläinhahmot ovat olleet Mötölle tärkeitä jo pidempään. Möttö inspiroitui tekemään erityisesti eläinpiirustuksia Vaalijalaan tulonsa jälkeen. Möttö myös kirjoittaa eläinhahmoille tekstit, joten ne sopivat sarjakuvaformaattiin erinomaisesti.

– Kun mä tulin tänne Vaalijalaan, niin alkoi laukata mielikuvitus. Katselin noita eläinkirjoja ja aloin piirrellä niitä ja tehdä niihin tekstejä. Joissakin kuvissa on huumoria ja joissakin rakkautta, joissakin on onnellinen loppu ja joissakin sitä ja tätä, Möttö kertoo.

Kannista sarjakuvassa kiinnosti toimintakohtausten tekeminen villin lännenelokuvien tyyliin.

– Ei se vaikea ollut kun ei sitä tehty yhtäjaksoisesti. Kaksi päivää viikosta. Toteuttamisen kanssa ehkä enemmän haastetta, tekstien kanssa, Kanninen kertoo.

Kanninen siis opetteli uuden ilmaisukeinon, sarjakuvan formaatille ominaisen kuvan ja tekstin yhteispelin.

– Tartuin tarjoukseen, ja hyvä, että tartuin, Kanninen toteaa.

Otteita Hei muuten -sarjakuvista on näytillä Pieksämäellä Poleenin kirjastossa 26.3.–12.4.2024. Sarjan tekemisen on mahdollistanut Koneen Säätiön tuki ja julkaisun Zum Teufel -kustantamo.

Elias Pylvänäisen sarjakuvakirjan kansi. Kansi on oranssisävyinen ja siinä on erilaisia, piirrettyjä ihmishahmoja. Kannessa lukee käsin kirjoitettuna Elias Pylvänäinen Pekan elämää.
Elisa Pylvänäisen sarjakuvakirjan Pekan elämää kansikuva.

Lisätietoja:

Venla Väisänen, ohjaaja
p 050 3899 389, venla.vaisanen@etelasavonha.fi(avautuu uuteen ikkunaan)

Irina Leino, taidekasvattaja
p. 050 3899 319, irina.leino@etelasavonha.fi(avautuu uuteen ikkunaan)

Juha Hemminki, palveluesihenkilö
p. 050 3899 314, juha.hemminki@etelasavonha.fi(avautuu uuteen ikkunaan)


Hei muuten- sarjakuvakirjat on tehty tuetuissa taidestudioissa eri puolilla Suomea. Vaalijalan Taidepesulan lisäksi sarjakuvakirjoja on tehty Helsingissä Aula-työkodin Studio Aulassa, Autismisäätiön Vallilan taidestudiolla, sekä Porvoossa Ateljee Eivorissa.

Muut artikkelit