Siirry sisältöön

Uusi yksikkö Privaatti aloitti toimintansa Vaalijalan osaamis- ja tukikeskuksessa

12.12.2023 Uutiset

Vaalijalassa avattiin vuoden alusta uusi yksikkö Privaatti. Privaatti tarjoaa erityisen vaativaa kuntoutusta asiakkaille, joille perinteinen kuntoutus ei ole riittävää. Asiakasryhmän tarpeet on huomioitu muun muassa Privaatin tilojen suunnittelussa. Tilat ovat helposti muokattavissa kunkin asiakkaan yksilöllisiin tarpeisiin.

Osalle asiakkaista kanssakäyminen muiden ihmisten kanssa voi olla erityisen kuormittavaa. Privaatissa asiakkaalla on mahdollisuus yksinoloon mutta myös olla yhdessä muiden kanssa niin halutessaan. Osassa asuntoja on oma sisäänkäynti ja mahdollisuus pienkeittöön. Privaatissa on 12 asiakaspaikkaa neljässä eri solussa. Asiakkaat koostuvat pääosin nuorista aikuisista.

– Toivon, että Privaatti pystyisi vastaamaan tiloillaan ja ympäristöllään niin, että asiakkaat kuntoutuisivat ja voitaisiin miettiä jatkokuntoutuspaikkoja, esimerkiksi avopalveluihin, kertoo uuden yksikön johtaja Niina Valkonen.

Valkosen mukaan asiakasryhmän kanssa työskentelyssä korostuu kommunikaatio-osaaminen, autismityö, sekä sovellettu käyttäytymisanalyysi. Henkilöstöä onkin täydennyskoulutettu jo ennen Privaatin avaamista nimenomaan tämän asiakasryhmän tarpeisiin.

Vaalijalan erityisosaamisen tarve on runsasta

Vaalijalan osaamis- ja tukikeskus siirtyi osaksi Etelä-Savon hyvinvointialue Eloisan toimintaa vuoden 2023 alusta. Vaalijalan palvelujohtajan Maarit Rantakurtakon mukaan muutos ei ole näkynyt Vaalijalan asiakkailleen tarjoamissa palveluissa, vaan asiakaspalvelut ja kehittämistyö on pystytty pitämään ennallaan.

– Vaalijalan palvelujen kysyntä on kasvanut edelleen ja noussut jopa aiempaa tärkeämmäksi. Saamme paljon soittoja, että mitä vaativan asiakkaan kanssa pitäisi tehdä. Meillä on erityisosaamista jota ei tässä mittakaavassa ole Suomessa muualla, Rantakurtakko kertoo.

Vaalijala jatkaa toimintojensa kehittämistä aktiivisesti. Alueelle kehitellään asumisvalmennukseen keskittynyttä yksikköä, jossa on paikat kahdelle asiakkaalle. Yksikkö aloittaa toimintansa näillä näkymin toukokuussa -24.

Palvelujen kehittämistä tarvitaan myös muilla hyvinvointialueilla

Eloisan vammaispalvelujohtaja Paula Tiihonen näkee, että Vaalijala on ainutlaatuinen ja sillä on tärkeä rooli paitsi Etelä-Savon erityispalveluissa, myös YTA-alueella ja valtakunnallisesti. Tiihosen mukaan Vaalijalan rooli on korostunut sote-uudistuksen jälkeen, kun suurin osa Suomen erityishuollon osaamisen keskittymistä hajosi.

– Meillä on jatkuvana haasteena vastata kysyntään ja osa tämän haasteen ratkaisua on asiakkaiden siirtyminen kuntoutuksesta joustavasti eteenpäin. Tämä edellyttää kaikkien palvelujamme käyttävien hyvinvointialueiden asumis- ja muiden avopalvelujen kehittämistä asiakkaiden tarvetta vastaaviksi, Tiihonen sanoo.

Tiihosen mukaan vastaus valtakunnalliseen vaativien erityispalvelujen tarpeeseen ei voi pitkällä tähtäimellä olla vain Vaalijalan osaamis- ja tukikeskuksen paikkamäärän jatkuva kasvattaminen.

Lisätiedot:

Niina Valkonen, kuntoutusyksikön johtaja
p. 040 777 1801
niina.valkonen@etelasavonha.fi

Maarit Rantakurtakko, palvelujohtaja
p. 050 389 9204
maarit.rantakurtakko@etelasavonha.fi

Muut artikkelit