Siirry sisältöön

Vaalijala tarjoaa Pieksämäellä useassa toimintayksikössä monipuolista päiväaikaista toimintaa erityistä tukea tarvitseville henkilöille. Toimintayksiköitä on 13. Ne sijaitsevat Pieksämäen keskustan läheisyydessä sekä osaamis- ja tukikeskuksen alueella Nenonpellossa.

Sinulla on mahdollisuus valita itsellesi sopivia toimintoja monipuolisesta valikoimasta. Näiden sivujen avulla sinun on helppo tutustua toimintoihin. Toimintoja on 35 ja ne on esitelty kuvina ja tekstinä näillä sivuilla. Kuven alla olevaa +-painiketta painamalla löydät lisätietoa toimintojen sisällöistä ja missä paikoissa voit niihin osallistua.

Voit laittaa meille sähköpostia, jos olet kiinnostunut osallistumaan toimintaan.

Päiväaikaisen tekemisen kartta

tekemisenkartta.vaalijala@etelasavonha.fi

Päiväaikainen toiminta on tärkeä osa sinun päivääsi ja nyt sinulla on mahdollisuus vaikuttaa niiden sisältöön. Tervetuloa tutustumaan toimintoihin näiden sivujen kautta tai paikanpäälle!

Päivätoiminta

Päivätoiminta suunnitellaan sinulle yksilöllisesti. Voit osallistua suunnitteluun yhdessä työntekijöiden kanssa. Palvelu tukee kuntoutumistasi, edistää ja ylläpitää arkielämän taitojasi sekä sosiaalista vuorovaikutustasi. Otamme huomioon yksilölliset tietosi, taitosi ja kokemuksesi.

Jos sinun on vaikea ymmärtää yleiskieltä, ohjaajat käyttävät selkokieltä. He voivat käyttää tukiviittomia, kuvia tai apuvälineitä kommunikaation tukena.

Kuljetuksiin ja ruokailuun liittyvistä asioista voit keskustella palvelun järjestäjän kanssa.

Työtoiminta

Vaalijala järjestää sinulle toiveittesi ja tarpeidesi mukaista työtoimintaa. Tavoitteena on sinun toimintakykysi, sekä työssä tarvittavien valmiuksien ja taitojen vahvistaminen.

Työtoiminta suunnitellaan sinun toimintakykysi mukaisesti. Työtoiminnassa ollessasi et ole työsuhteessa. Työtoiminnan työaika määräytyy yksilöllisesti. Työtoimintaan voi osallistua viitenä päivänä viikossa tai harvemmin. Myös työpäivän pituus voi vaihdella yksilöllisesti 4 – 7 tuntia.

Kuljetuksiin ja ruokailuun liittyvistä asioista voit keskustella palvelun järjestäjän kanssa.

Aistikokemukset

Voit saada yksilöllisesti sinulle suunniteltuja aistikokemuksia kaikille aisteillesi. Sinulla on mahdollisuus valita aistikokemuksista ne, jotka koet miellyttäviksi. Aistikokemukset voivat antaa sinulle positiivisia kokemuksia ja tuoda sisältöä elämääsi.  

Aistikokemuksia voit saada erilaisista ympäristöstä kuten aisti- ja teemahuoneista sekä aistipuutarhasta tai erilaisia aistivälineitä käyttäen. Aistivälineinä voidaan käyttää esimerkiksi erilaisia keinuja ja hierontapatjoja sekä aistitarvikkeita. Aistikokemuksia voidaan antaa sinulle myös myönteisen kosketuksen avulla.  

Voit myös osallistua tarinatuokioihin ja mielikuvamatkoihin, joissa voit nähdä, kuulla, maistaa, haistaa, koskettaa sekä saada kokemuksia ja elämyksiä. Voit osallistua kaikkiin aistituokioihin yksin tai ryhmässä.   

Asiointipalvelu

Voit opetella hoitamaan asioitasi esimerkiksi pankissa, kaupassa, virastoissa ja pankkiautomaatilla. Jos rahankäyttö on sinulle vaikeaa, ohjaaja opastaa sinua siinä. Ohjaaja voi myös neuvoa ja näyttää kuinka liikut liikenteessä ja kuinka kuljet linja-autolla. Asiointitehtävät voivat sisältää myös postin ja tavaroiden kuljetusta. 

Auton pesu- ja puhdistustehtävät

Voit pestä, vahata ja imuroida asiakkaiden autoja. Työvalmentaja neuvoo sinua käyttämään erilaisia työvälineitä. Voit opetella käyttämään painepesuria autonpesussa ja painehuuhtelulaitetta penkkien pesussa. 

Draamatoiminta

Draamatyöskentelyssä voit harjoitella itsesi ilmaisemista erilaisilla näytelmäharjoituksilla. Voit harjoitella ryhmässä teatterin perustekniikoita ja osallistua erilaisiin esityksiin. Draamaharjoitusten avulla itsetuntemuksesi ja rohkeutesi voi lisääntyä.

Eräretkeily

Voit retkeillä ja liikkua luonnossa ympäri vuoden hyödyntäen Nenonpellon lähiluontoa sekä Pieksämäen Vedenjakajareitistön reittejä. 

Voit opetella ja harjoitellaan erätaitoja, kuten tulentekoa, leiriytymistä ja suunnistamista. 

Eräretkeilyssä seurataan vuodenaikojen vaihtelua luonnossa, erilaisia luonnonilmiöitä sekä opetellaan tunnistamaan kasveja, marjoja ja sieniä. 

Sinulla on mahdollisuus päästä kesällä melomaan ja kalastamaan. Talvella voit lähteä lumikenkäretkelle, pilkkimään ja vaikkapa otsalamppuretkelle pimeällä. Mönkijät ovat myös mahdollisuus päästä mönkijän kyydissä maastoon. 

Kaikessa toiminnassa sinua ohjaavat ja opastavat koulutetut ohjaajat. 

Eläintoiminta

Eläintoiminnassa voit opetella esimerkiksi karsinoiden siivoamista, eläinten ruokkimista, harjaamista ja taluttamista. Voit osallistua esimerkiksi kanien, lampaiden, kanojen ja alpakoiden hoitamiseen.

Vuodenaikojen mukaan voit olla esimerkiksi tekemässä kesälaitumia sekä keritsemässä lampaita ja alpakoita. Voit osallistua eläinten kanssa Vaalijalan osaamis- ja tukikeskuksen tapahtumiin. Ohjaaja ohjaa sinua kaikissa eläintoiminnoissa.  

Golf

Golf-pelin harjoitteleminen ja pelaaminen tapahtuu Anolan golf-kentällä Pieksämäellä. Ohjaaja opettaa sinua lyömään erilaisia golf-lyöntejä harjoitusalueella ja opettelette yhdessä pelin sääntöjä. Pääset ryhmän ja ohjaajan kanssa kentälle harjoittelemaan pelaamista. Golf sopii kaiken ikäisille ja tasoisille pelaajille. Syksyisin järjestämme yhteiset golfkisat.

Hevostoiminta

Hevostoiminnassa mennään tallille, joka sijaitsee Naarajärven Vilhulan kylällä. Tallilla voit opetella esimerkiksi karsinoiden siivoamista, hevosten ruokkimista, harjaamista ja taluttamista. Halutessasi voit ratsastaa tai päästä hevosen vetämien kärryjen tai reen kyytiin. Ohjaaja ohjaa sinua tallitöissä. 

Kahvilatoiminta

Voit toimia kahvilan erilaisissa tehtävissä. Kahvilan tehtäviä ovat esimerkiksi kahvin keittäminen, tiskaaminen, leipominen, kahvilatuotteiden esillepano ja myyminen. Pääset kokeilemaan myös asiakaspalvelua, tarjoilijana toimimista, kassatyöskentelyä ja puhtaanapidon tehtäviä.   

Tiistai-iltaisin Vaalijalan osaamis- ja tukikeskuksen kirkkorakennuksessa toimii Huili-kahvila juhlasalin ja kirjaston yhteydessä. Sinulla on mahdollisuus tulla Huili-kahvilan toimintaan mukaan. Kesällä osaamis- ja tukikeskuksen eläinpihalla Alpakka-kahvilassa voit myös osallistua pop up-kahvilan toimintaan.

Kierrätys- ja kuljetustehtävät

Voit osallistua postin, erilaisten tavaroiden, pyykin sekä kierrätys- ja varastotavaroiden kuljetukseen Vaalijalan osaamis- ja tukikeskuksen alueella yksin tai ohjaajan kanssa. Jätteidenlajittelupisteellä tehtäviisi voi kuulua lajiteltujen jätteiden laittaminen niille varattuihin, merkittyihin jäteastioihin ja säilytystiloihin. Lisäksi voit osallistua käytöstä poistettujen vaatteiden ja taloustavaroiden kuljettamiseen Nenonpellon Vaihtotorille. Ryhmässä voit hoitaa muuttoja ja tapahtumapaikkojen kalusteiden järjestämistä Vaalijalan osaamis- ja tukikeskuksen alueella.  

Kiinteistöhuolto

Voit hoitaa rakennusten piha-alueita ryhmässä tai itsenäisesti. Tehtäviisi voi kuulua lakaisua, haravointia, lumitöitä, hiekoitusta, roskien lajittelua, ruohonleikkaamista ja rakennusten kunnossapitoa. Voit myös osallistua Vaalijalan mökkien huoltotöihin ja avustaa mökillä vierailevia ryhmiä mökkitalkkarina. Ohjaaja tai työvalmentaja neuvoo sinua käyttämään erilaisia työvälineitä. 

Kirjastotehtävät

Kirjastossa voit työskennellä yhdessä ohjaajan kanssa. Kirjastossa käytetään tietokonetta. Tietokoneelle merkitään lainatut ja palautetut kirjat ja levyt. Voit myös järjestellä kirjoja ja levyjä hyllyihin. Kirjasto on auki kerran viikossa tiistai-iltaisin. 

Kirkollisissa tapahtumissa toimiminen

Voit osallistua seurakunnan tilojen järjestämiseen jumalanpalveluksia ja kirkollisia toimituksia varten. Voit kerätä kolehtia, sytyttää kynttilöitä ja laittaa virsien numerot taululle kirkossa. Voit osallistua kirkkokahvien valmistelemiseen. Ohjaaja neuvoo sinua työskentelemään kirkossa. 

Kokoonpanotyöt

Voit tehdä koneiden ja laitteiden osien kokoamista eri käsityökaluilla ja laitteilla. Voit koota erilaisia sähkölaitteiden johdinsarjoja ja pakata, pussittaa ja koota erilaisia esineitä ja tarvikkeita.  

Kotitaloustyöt

Voit osallistua kotitaloustöihin. Tehtäviisi kuuluu esimerkiksi ruokien ja leivonnaisten suunnittelu ja valmistaminen, puhtaanapitotehtävät, pöydän kattaminen sekä astianpesukoneen täyttäminen ja tyhjentäminen. 

Kulttuuritoiminta

Tutustutaan eri maiden kulttuureihin ja historiaan, esimerkiksi puhutun kielen, musiikin, taiteen ja ruuan kautta. Voit katsoa ryhmän kanssa elokuvia ja vierailla kulttuuritapahtumissa kuten taidenäyttelyissä ja konserteissa. 

Liikunta ja ulkoilu

Voit osallistua erilaiseen liikuntaan yksin tai ryhmässä. Sinulla on mahdollisuus tutustua sekä sisällä että ulkona eri liikuntalajeihin, esimerkiksi sählyyn, jalkapalloon, lenkkeilyyn ja erilaisiin jumpparyhmiin sekä uimiseen. Liikunnan harrastaminen antaa onnistumisen iloa ja liikunnan riemua kaikille liikkujille. 

Ulkoilun avustavat tehtävät

Voit lähteä ohjaajan kanssa avustamaan tukea tarvitsevia henkilöitä ulkoilussa Pieksämäen kaupungissa ja Vaalijalan osaamis- ja tukikeskuksen alueella. Ohjaaja neuvoo sinua avustustavissa tehtävissä ja mahdollisten apuvälineiden käytössä. 

Kirkollisissa tapahtumissa toimiminen

Voit tutustua luonnon monimuotoisuuteen eri tavoin. Voit lähteä ohjaajan ja ryhmän kanssa liikkumaan ja harrastamaan luontoon. Luonnossa pääset kokeilemaan esimerkiksi kalastusta, retkeilyä ja geokätköilyä. Pääset tutustumaan jokamiehenoikeuksiin. Jokamiehenoikeuksilla tarkoitetaan jokaisen oikeuksia käyttää luontoa esimerkiksi retkeilyyn, kalastukseen ja marjastukseen. Voit tutustua luontoon kirjojen, videoiden, luonnon ääniä kuunnellen ulkona tai sisällä. Voit tutkia luontoa esimerkiksi kaarnalaivojen, ötökkähotellien tai linnunpönttöjen avulla.  

Kokoonpanotyöt

Voit tehdä koneiden ja laitteiden osien Voit osallistua pienryhmässä erilaisiin luovuutta, mielikuvitusta ja itseilmaisutaitoja kehittäviin toimintoihin. Toimintoja ovat erilaiset kirjoitustehtävät, esimerkiksi runot, tarinat ja sadut ja niiden julkaiseminen sekä erilaisia materiaaleja yhdistelemällä tehtävät projektit. Luovuutta voit ilmaista musiikin, tanssin ja laulun keinoin sekä erilaisilla käsillä tehtävillä luomuksilla. Tärkeää on yhdessä tekeminen, rohkeus heittäytyä, luottaa itseensä ja antaa mielikuvituksen lentää.

Kotitaloustyöt

Voit suunnitella ja tehdä erilaisia käyttö-, sisustus- ja koriste-esineitä sekä koruja erilaisista materiaaleista. Materiaalit voivat olla puuta, metallia, nahkaa ja muovia. Voit käyttää myös kierrätettyä tai luonnosta kerättyä materiaalia. Ohjaaja tai työvalmentaja auttaa ja ohjaa sinua töiden tekemisessä. 

Mediatoiminta

Voit tutustua erilaisiin viestintävälineisiin. Viestintävälineitä ovat esimerkiksi sanoma- ja aikakausilehdet, televisio, radio, tietokone, älylaitteet ja kamerat. Ohjaajan kanssa voit harjoitella käyttämään tietokonetta ja erilaisia älylaitteita sekä tutustua yhdessä erilaisiin internet-sivuihin. Yhdessä voitte valokuvata ja harjoitella videokuvaamaista ja niiden muokkaamista. Sinulla on mahdollisuus päästä kokeilemaan ja käyttämään virtuaalitodellisuuslaitteita. 

Harjoittelemme tekemään videoita YouTube-sivuille ja perehdymme YouTuben toimintaan. Perehdymme blogin kirjoittamisen periaatteisiin ja sinulla on mahdollisuus kokeilla ohjaajan opastuksella blogiin kirjoittamista. Yhdessä tutustumme myös erilaisiin sovelluksiin, ohjelmiin ja harjoittelemme käyttämään helppokäyttötoimintoja.  

Perehdymme myös turvallisuusasioihin ja nettietikettiin, että pystyt turvallisesti asioimaan internetin eri palveluissa ja ohjelmissa. 

Metallityöt

Voit tehdä erilaisia metallitöitä esimerkiksi hitsaamalla ja muita työkaluja käyttäen. Voit opetella käyttämään erilaisia metallintyöstökoneita kuten hitsauslaitetta, hiomakonetta, porakonetta ja konesahaa. 

Metsä- ja polttopuutehtävät

Metsä- ja polttopuutehtäviä ovat puiden kaataminen ja karsiminen, puiden halkominen ja pinoaminen sekä puun hakettaminen. Puun hakettaminen on puunoksien silppuamista siihen tarkoitetulla työkoneella eli puunhakettimella. Tehtävät tehdään itsenäisesti tai ryhmässä Vaalijalan osaamis- ja tukikeskuksen piha- ja metsäalueilla sekä piharakennuksessa. Ohjaaja neuvoo sinua käyttämään erilaisia metsä- ja polttopuutyövälineitä. 

Mindfullnes

Mindfulness-harjoituksia voit tehdä ohjaajan kanssa ryhmässä tai yksin. Sinulla on mahdollisuus huomata mitä tunnet kehossa, mitä ajattelet, mitä kuulet tai mitä näet. 

Musiikki

Voit laulaa, soittaa ja kuunnella musiikkia yksin tai ryhmässä. Voit kokeilla soittamista erilaisilla soittimilla. Voit tehdä itse omaa musiikkia ja nauhoittaa sitä. Käytössäsi on tarvittaessa kuvionuotit soittamisen apuna.  

Puhtaanapitotehtävät

Voit tehdä puhtaanapidon tehtäviä huolehtimalla työympäristön siisteydestä. Työssäsi voit käyttää harjaa, lastaa, moppia sekä pölynimuria ja muita lattianhoitokoneita. Tehtäviisi kuuluu pintojen pyyhkiminen, wc-paperi-, käsipyyhepaperi- ja saippuatelineiden täyttäminen. Siivoustekstiilien peseminen, kuivattaminen ja viikkaus. 

Puutarhatyöt

Voit tehdä puutarhatöitä kaikkina vuoden aikoina. Keväällä voit istuttaa kukkia, kasveja ja yrttejä. Kesällä voit hoitaa istutuksia kastelemalla ja kitkemällä rikkaruohot. Syksyllä voit kerätä ja säilöä satoa puutarhasta. Voit kuivattaa yrttejä. Talvella voit nauttia puutarhan sadosta ja valmistaa esimerkiksi piirakoita. Voit käyttää luonnosta löytyvää materiaalia monipuolisesti koriste-esineiden valmistamiseen. Ohjaaja tai työvalmentaja neuvoo sinua käyttämään erilaisia työvälineitä.

Puutyöt

Voit suunnitella ja tehdä puutöitä sekä maalata ja lakata valmiita tuotteita. Puutöissä voit opetella erilaisten puuntyöstökoneiden käyttöä. Tällaisia koneita on esimerkiksi sirkkeli, vannesaha, höylä ja hiomakone. Maalaamista ja lakkaamista voit tehdä käsin tai ruiskulla. Voit kunnostaa myös vanhoja huonekaluja. Voit myös purkaa vanhoja huonekaluja kierrätettäväksi. Ohjaaja tai työvalmentaja neuvoo sinua käyttämään erilaisia puukäsityövälineitä ja -koneita.   

Pöytätason tehtävät

Voit tehdä pöydän ääressä omia työtehtäviä ja sinulle yksilöllisesti suunniteltuja harjoituksia sekä esimerkiksi lajittelutehtäviä ja palapelejä. Tehtävien avulla voit harjoitella esimerkiksi hienomotoriikkaa ja keskittymistä sekä silmän ja käden yhteistyötä. Saat harjoitella kirjainten tunnistamista ja kirjoittamista sekä laskemista ja määrien hahmottamista. Voit myös pelata yhdessä muiden kanssa. 

Rentoutustoiminta

Rentoutustoiminnassa voit rauhoittua ja pysähtyä arjessa. Tutustumalla ja kokeilemalla voit löytää itsellesi sopivan tavan rentoutua ja ohjaajat voivat auttaa sinua löytämään oman yksilöllisen tapasi.  

Voit rentoutua esimerkiksi käyttämällä apuna erilaisia välineitä kuten keinuja, hierontapatjoja ja ilmajoogakankaita tai rentoutua moniaistisessa ympäristössä. Musiikkia voidaan myös käyttää apuna rentoutumisessa. Moniaistisessa ympäristössä voidaan säädellä valoja ja ääniä omien toiveidesi mukaisesti.  

Ohjaaja voi rentouttaa sinua erilaisten myönteisten kosketushoitojen tai kokonaisvaltaisen rentoutusohjauksen menetelmillä. Rentoutustoiminnalla voidaan auttaa sinua vähentämään aistikuormitusta ja rauhoittaa oloasi. Voit osallistua rentoutustoimintaan yksin tai ryhmässä.  

Rakennustyöt

Voit harjoitella käyttämään rakennustyössä tarvittavia työkaluja, koneita ja laitteita. Rakennustyössä saat tutustua erilaisiin rakennusmateriaaleihin ja tarvikkeisiin. Voit rakentaa työvalmentajan opastuksella pieniä piharakennuksia, puukatoksia, leikkimökkejä ja roskakatoksia. 

Ryhmäliikunta

Vaalijalan osaamis- ja tukikeskuksessa on mahdollisuus osallistua useisiin ryhmäliikuntoihin. Ryhmät toimivat sisä- ja ulkoliikuntatiloissa. Mahdollisuus on osallistua sähly-, kuntosali-, sauvakävely- jalkapallo ja tanssiryhmiin. 

Ryhmät käyvät harjoittelemassa myös Pieksämäen kaupungin liikuntatiloissa. Toimintoina on kuntonyrkkeilyä, ilmajoogaa, vesijumppaa, keilausta, kuntopiiriä, spinning-pyöräilyä, kehonhuoltoa ja rentoutusta. 

Kaikissa ryhmäliikunnoissa sinua ohjaavat koulutetut ohjaajat.

Selkotoimitus

Voit osallistua Vaalijan osaamis- ja tukikeskuksen selkotiedotteen ja selkokielisen ruokalistan tekemiseen tietokoneella. Voit toimia ryhmässä tai itsenäisesti. Ohjaaja neuvoo sinua tietokoneohjelman käytössä.

Sosiaaliset ryhmät

Voit osallistua ryhmätoimintaan, jossa käsitellään ajankohtaisia tai muuten kiinnostavia asioita ja haetaan/etsitään niihin liittyvää tietoa. Apuna käytetään esimerkiksi lukemista, videoita, kuvia ja musiikkia. Ryhmässä huomioidaan jokaisen osallistujan omat kommunikaatiokeinot. 

Suurkeittiötehtävät

Voit osallistua jakelukeittiön tehtäviin, jossa on ruuan esillepanoa ja ruuan jakelua. Pääset tutustumaan astioiden pesuun laitoskeittiön koneella. 

Taidetoiminta

Voit tehdä omia tai yhteisiä taideteoksia. Voit esimerkiksi tehdä sarjakuvia, piirtää ja maalata erilaisilla väreillä erilaisille materiaaleille, muovailla tai luoda  veistoksia. Ohjaaja neuvoo sinua käyttämään erilaisia työvälineitä ja materiaaleja. Voitte yhdessä käydä taidenäyttelyissä tai järjestää taidenäyttelyn. 

Tavarankuljetustehtävät

Voit harjoitella käyttämään rakennustyössä Voit työskennellä tavarankuljetuksessa autonkuljettajan avustavissa tehtävissä. Tehtäviin kuuluu kauppa-, posti- ja matkahuoltoasiointia yhdessä autonkuljettajan kanssa. Pääset myös avustamaan elintarvikkeiden ja ruuan kuljetuksissa.

Tekstiilityöt

Voit suunnitella ja tehdä tekstiilitöitä. Sinua ohjataan käyttämään erilaisia käsityövälineitä. Voit esimerkiksi ommella ompelukoneella, kutoa kangaspuilla, painaa kangasväreillä kankaalle, neuloa, virkata ja huovuttaa. Voit oppia tekemään esimerkiksi pöytäliinoja, verhoja ja asusteita, muokkaamaan vanhaa tai suunnittelemaan uutta.