Taiteilija maalaa maalaustelineellä olevaa lintuaiheista teosta. Taustalla on iso värikäs kangas.

Taidepesula

Vaalijalan kuntayhtymän Taidepesula on vuodesta 2005 asti toiminut mahdollisuuksien tila Pieksämäellä. Taidepesulassa erityistä tukea tarvitsevat taiteentekijät voivat toteuttaa luovia ideoitaan ja etsiä omaa kuvallisen ilmaisun kieltään eri taidemateriaalein- ja menetelmin. 

Taidepesulassa suhtaudutaan vakavuudella ja kunnioittaen taiteen tekemiseen ja taideteoksiin. Taidetoiminta on tavoitteellista. Siinä huomioidaan asiakkaan yksilöllinen elämäntilanne ja taiteelliset pyrkimykset. Taiteentekijä voi etsiä oman näköisiä ideoita, tutkia ja hullutella. Taiteen tekeminen on vuorovaikutuksellista ja kutsuu tekijänsä dialogiin. Kuvalliset keinot ovat niitä käyttävälle tärkeä osa hyvinvointia ja hyvää elämää. 

Taidepesulalla on valoisa ja esteetön taidetalo Vaalijalan osaamis- ja tukikeskuksen rantamaisemassa sekä taidestudio Pieksämäen keskustassa. Taidepesulassa käy viikoittain noin 30 taiteentekijää Pieksämäeltä ja lähikunnista sekä kuntoutuksessa olevia asiakkaita eri puolelta Suomea. Taidetta voi tehdä yksin tai ryhmässä. Taide voi olla tekijälleen mielekäs harrastus tai ammatti. Studiomaisessa taidetoiminnassa käy ryhmä erityistä tukea tarvitsevia taiteilijoita, joista osalla on taiteen alan tutkinto.

Taidepesulan työntekijöillä on sosiaalialan ja taiteeseen liittyvä ammattitaito. Asiakkaita tuetaan taiteellisissa tavoitteissa ja elämänprosesseissa myös osana kuntoutusta. Taidepesulassa kehitetään jatkuvasti taiteen menetelmiin, materiaaleihin ja ilmaisuun liittyvää osaamista. 

Taidepesula tukee taiteentekijöitä heidän taiteellisella urallaan. Esimerkiksi näyttelytoiminta on monelle tärkeä osa taiteilijuutta. Taidepesula toimii osana suomalaista ja kansainvälistä taidemaailmaa sekä erityistaidetoiminnan verkostoa. Taidepesula palkittiin vuonna 2021 Suomen Kulttuurirahaston Etelä-Savon rahaston kulttuuripalkinnolla. 

Kuvia

Taidepesula
Nenonpellontie 40
76940 Nenonpelto

Puh. 015 783 1367

Yhteyshenkilöt

Taidekasvattaja

Puh. 050 389 9319

Ohjaaja, Taidepesula

Puh. 050 389 9389