Arki Oravissa

Yksilöllinen asuminen omassa asunnossa kotikunnassa, lähellä perhettä ja muita läheisiä, on tärkeää Oravin palvelukodissa asuvalle Andre Vorholle. Nuori mies halusi mieluummin muuttaa omaa asuntoon kuin lapsuudenkotiin opiskelujen päätyttyä.

”Olen viihtynyt Oravissa hyvin”, kertoo Andre tietokoneen kommunikointiohjelman avulla.

Hän käy arkisin työtoiminnassa Pihkapuiston toimintakeskuksessa. Suurin osa Oravin asukkaista käy muualla työ- tai päivätoiminnassa. Osalle asukkaita päivätoimintaa järjestetään palvelukodilla.

Oravissa henkilökunnalla on vahva osaaminen erilaisten kommunikaatiota tukevien menetelmien käytöstä. Monilla asukkailla on käytössään erilaisia kommunikoinnin apuvälineitä.

Andre Vorho harrastaa vapaa-aikana samanlaisia asioita, mitä muutkin ikäisensä nuoret. Apuna on henkilökohtainen avustaja, jonka kanssa voi lähteä välillä käymään vaikka kahvilassa tai katsomassa sählyottelua.

”Tykkään käydä Minnin kanssa toisinaan myös ravintolassa”, kertoo Andre.

Vapaa-ajantoiminnassa Oravissa suuntaudutaan vahvasti palvelukodin ulkopuolelle. Monilla asukkaista on henkilökohtaisia vapaa-ajan avustajia. Myös yhdessä touhutaan paljon kaikenlaista, kuten käydään tapahtumissa, kaupassa ostoksilla, kahvilla kaupungilla ja tehdään retkiä.

Asukkaat osallistuvat myös oman toimintakykynsä mukaan kodin päivittäisiin toimiin, kuten siivoamiseen, pyykinpesuun ja ruuanlaittoon.

Kuvia / Oravi