Arki Lukkarissa

Lukkarissa jokaisella asukkaalla on omannäköisensä asunto, oman kodin päivittäisiin toimiin jokainen asukas osallistuu oman toimintakykynsä mukaan. Lukkarin palvelukodin asukkaat käyvät arkisin yksilöllisen suunnitelman mukaisesti joko työ- tai päivätoiminnassa. Kotipäivänä tai muuten sovitusti harjoitellaan arkipäivän taitoja ja hoidetaan omia asioita.

”Minulla on torstaisin kotipäivä. Ensin ohjaajan kanssa yhdessä siivotaan ja sitten juodaan siivouskahvit”, kertoo Hannu.

Vapaa-ajalla Lukkarissa tehdään asioita yhdessä ja yksin. Sunnuntaisin järjestetään yhteisökokous, jolloin sovitaan tulevan viikon tapahtumista ja käydään yhteisiä asioita läpi. Lukkarissa syödään maittavaa kotiruokaa, joka valmistetaan Lukkarin omassa keittiössä asukkaiden toiveet huomioiden. Viikoittain pidetään myös musiikkipiiri ja järjestetään esimerkiksi karaokea, askartelua, pelailua tai elokuvailtoja.

”Joskus me katsotaan yhdessä leffoja ja syödään karkkia ja sipsiä”, kertoo Tiia.

Lukkarin kauniissa pihapiirissä tehdään yhdessä pihatöitä, pelataan ja toisinaan järjestetään pihajuhlia nauttien omassa grillikodassa paistetuista herkuista. Omalla paikkakunnalla käydään kulttuuritapahtumissa ja hyödynnetään monipuolisia vapaa-ajan mahdollisuuksia. Retkiä ja reissuja järjestetään asukkaiden toiveiden mukaisesti kauemmaksikin. Osalla asukkaista on myös vapaa-ajan avustaja, jonka kanssa he voivat käydä vielä omissa harrastuksissaan.

”Kesällä on päästy eläimiä katsomaan ja autoajelulle”, iloitsee Eija.

”Avustajan kanssa me käydään tanssikurssilla ja ratsastamassa”, kertoo Marjut.

Kuvia / Lukkari